Skip to content
Dole Logo
Kontakta

Change location

Stänga

Chef's Cut & Flexifärsen på plats på Larödhus förskola

Det är fredag morgon på Larödhus förskola och Dea, kock på förskolan sedan 25 år, har börjat förbereda dagens lunch. Idag vankas kycklingfärsbullar med ris, curry och sallad. Men allt är inte som vanligt. Denna vecka har nämligen Chef’s Cuts Flexifärs introducerats i Deas matlagning.

- I onsdags provade jag att blanda med torskfärs som jag sen panerade, likt fish nuggets. Barnen älskade det.

Vad är Flexifärs då? En riven förkokt potatis- och rotfruktsbas med 65% potatis, 15% gullök, 10% morot och 10% palsternacka. Just idag blandas det 50/50 med kycklingfärsen.

- Men med torskfärsen har jag tagit 70% av fisken och 30% av flexifärsen. Det är ju det som är det fina med den här produkten. Jag kan ta så mycket jag behöver, säger Dea.


Rotfruktsbasen är okryddad och innehåller inga allergener. Dea blandar i ägg, ströbröd, koriander samt salt och peppar innan kycklingbullarna åker in i ugnen. – Det är lyxigt att det är färdigriven lök i flexifären, annars hade jag fått stå och hacka gullöken själv. Eller för den delen riva potatis som jag också ändå haft i.

- Men personligen tycker jag det bästa är den inte är saltad, så jag själv kan bestämma kryddning och mängd, berättar Dea.


Väl dags för lunch. Det blir inga frågor om hur bra flexifärsen är för offentliga kök och restauranters ekonomi. Ingen analys av hur produktutvecklingar bidrar till minskat klimatavtryck. Allt det är flexifärsen också, men det viktigaste för 4-5 åriga barn är i slutändan att det smakar bra, och kycklingbullarna slinker ner en efter en. På frågan hur det smakar kommer ett enhetligt utlåtande – jättegott!

- Smakerna som kommer med råvarorna i Flexifärsen är utmärkta för barnen, de är ju vana vid att äta mat som utgår från samma råvaror, igår åt vi till exempel potatissoppa, berättar Carin, pedagog på förskolan.

Under lunchen kommer Dea in med en halverad palsternacka. Det ingår i skolans koncept med pedagogiska måltider - där barnen även får känna, klämma och dofta på råvarorna som tillagas och serveras. Ett utmärkt sätt att knyta ihop dagens flexifärssäck.

- Mycket roligt att få vara med ute och se vad slutanvändaren av vår produkt, barnen, tyckte. Flexifärsen är ju ett utmärkt sätt att få in ytterligare grönt på menyn samtidigt som skolan kan minska kostnaderna på animaliska produkter och därmed sitt klimatavtryck. Att göra det samtidigt som maten blir godare är väl ändå det bästa av två världar, summerar Daniel Nylander, affärsutvecklare på Chef’s Cut, besöket på Larödhus förskola.

Recept och inspiration

Läs mer om vår Flexifärs, recepttips och inspiration här!

Se mer
Flexipannkaka 1024x720

För fler nyheter

Vill du läsa fler nyheter från Dole Nordic? Se hit!

Läs mer
Dole nordic produkter 600