Skip to content
Dole Logo
Kontakta

Change location

Stänga

Kostministeriet

FOG 1024x720px2
Genom Kostministeriet by Dole jobbar vi för att alla ska få i sig så mycket frukt och grönsaker som man behöver för att må bra. Närmare bestämt 500 gram om dagen. Ja, det är faktiskt det enda vi bryr oss om – att du och alla andra i det här landet ska äta lite bättre. Ibland gör vi saker som kan verka lite konstiga eller till och med helt bananas. Nu vet du varför. Det är för en god sak.

Vi är på Almedalen 2024

Vi äter allt mindre frukt och grönsaker i Sverige. De senaste åren har vi hållit hårdare i matpengarna, vilket gjort att konsumtionen minskat ytterligare. Detta trots att vi av både klimat- och hälsoskäl tvärtom borde ha mer grönt på tallriken. Under Almedalsveckan är vi på plats och arrangerar bland annat föreläsning/seminarium den 27 juni.

Läs mer här
none

FOG-rapporterna

Våra Frukt- och grönsaksrapporter har getts ut vartannat år sedan 2017. Rapporterna bygger på intervjuer med fler än 10 000 personer i elva europeiska länder och går till botten med moderna trender och insikter om varför vi äter (och inte äter) grönsaker, frukt och bär! Undersökningarna utförs och sammanställs i samarbete med Kairos Future. Nedan har vi lyft fram några av insikterna som kommit fram genom åren. Ta del av våra rapporter för mycket mer matnyttig, roligt inspirerande och lagom nördig läsning längre ned på sidan.

Att få barn att äta grönt är en delad upplevelse

Göm inte grönsakerna. Du behöver heller inte berätta hur nyttigt det är. Det biter inte. Lyft istället fram grönsaken till något gemensamt. Dela grönsakerna i bitar, lyft fram dem för sig själva. Förbered tillsammans med barnen, chansen är god att det slinker ner en del grönt under tiden som salladen inför middagen förbereds. På överkurs-sidan för föräldrar med outtömlig energi och kreativitet – berätta historier, sagor eller gör lekar där grönsakerna är inkluderade.

none

Det kommer inte sälja sig själv

Branschen behöver bli mer strategisk när man skapar nya kundupplevelser. Under pandemin såg vi en tydlig trend, onlinehandeln ökade. Det som kanske är än mer intressant var att vi också såg att det fanns en stor korrelation mellan att handla frukt och grönt på marknader och att handla online. Online för utbytbara basvaror, marknader för unika färskvaror – så ser trenden ut. Framtidens butiksupplevelse kanske måste fylla funktionen av en traditionell marknad, dvs erbjuda en kombination av kunskap, personlig service och möjlighet att se den färska maten som erbjuds på nära håll.

none

Hjärnan är full, händerna fria

Convenience är en av de starkaste trenderna i konsumtion och handel sedan decennier. En dimension som kanske är underskattad är mental convenience. Konsumenterna är mer upptagna mentalt än med sina händer och fötter. Det talas till exempel allt mer om brist på energi och hur vi som människor ska agera för att få mer energi. Det kan därför vara viktigare att slippa tänka än att slippa göra.

none

Mysbyxelunchen

Endast hälften, 51 procent, av alla luncher som konsumenterna äter innehåller någon frukt eller grönsak. Det är ett problem om man ska nå rekommendationerna för hur mycket vi bör äta. Samtidigt innebär det givetvis en stor marknadsmöjlighet för frukt- och gröntbranschen. Luncherna i hemmet har tappat struktur och blir gärna lite hastigt ihopslängda - man tager vad man haver – utan att laga från grunden. För att konsumenterna ska äta och laga en bra lunch hemma krävs bättre förutsättningar. Förberedelser, lunchlådor, rester från dagen innan, blir viktigare när omständigheterna är lite mer flytande och mindre sociala, som ofta är fallet vid luncherna i hemmet.

none

Våra FOG-rapporter

 • FOG 2017

  2,017 MB pdf

 • FOG 2019

  3,397 MB pdf

 • FOG 2021

  5,002 MB pdf

 • FOG 2024

  12,751 MB pdf

Vem är vi?

 • Vad är Kostministeriet by Dole?

Kostministeriet är ett initiativ från Dole Nordic för att få fler att äta mer frukt, grönsaker och bär. Göra världen godare och grönare, helt enkelt.

 • Vad gör Kostministeriet?

Kostministeriet jobbar för att – genom forskning och humor, kommunikation och diskussion, aktiviteter och samarbeten – bidra till att öka både tillgängligheten men även kunskapen om frukter och grönsaker.

 • Vad vill Kostministeriet?`

Dole Nordic vill att alla ska äta den rekommenderade mängden, närmare bestämt 500 gram, frukt, grönsaker och bär, varje dag. Det är därför Kostministeriet startades och det är därför vi ägnar mycket energi åt att försöka förstå varför vi äter, som vi gör och dela den kunskapen till andra som också vill öka konsumtionen.